Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama viešajam transportui, jo atnaujinimo ekologiško transporto priemonėmis problemoms. Pasirodė du kvietimai teikti paraiškas Klimato kaitos programos priemonėms.

Pirmasis kvietimas priemonei „Viešojo transporto priemonių parko atnaujinimas ir (ar) plėtra, skatinant naudoti elektra, biometanu, suslėgtomis gamtinėmis dujomis, suskystintomis gamtinėmis dujomis varomas transporto priemones“, paraiškas galima teikti iki šių metų rugpjūčio 9 d. Šiai priemonei numatytas 27 mln. eurų finansavimas.

Antroji priemonė: „Transporto priemonių, naudojančių elektrą, suslėgtąsias gamtines dujas, suskystintąsias gamtines dujas, biometaną, vandenilį, įsigijimas ir joms reikalingos infrastruktūros sukūrimas ir (ar) plėtra, užtikrinant bazinį sukurtos infrastruktūros vartotoją“, kuriai paraiškas galima teikti iki rugpjūčio 20 d. Šiai priemonei numatytas 10 mln. eurų finansavimas.

Įmonių, kurios ketina teikti paraiškas, atstovams kilo nemažai klausimų dėl priemonių įgyvendinimo, todėl Lietuvos keleivių vežimo asociacija (LKVA) pakvietė vežėjus, kurie rengia teikti paraiškas dėl vienos ar kitos priemonės, dalyvauti virtualiame susitikime su Aplinkos projektų valdymo agentūros atstovais Algimantu Budreika ir Olegu Sviridovu.

Keleivių vežėjai domėjosi, ar galima teikti paraišką troleibusams įsigyti, specialistų atsakymas buvo teigiamas. APVA atstovai atsakė ir į kitus vežėjams kilusius klausimus – tiek dėl paraiškų teikimo, tiek dėl galimų įsigyti transporto priemonių rūšių, CO2 sutaupymų, tiek dėl projekto finansavimo.

„Tikimės, kad po susitikimo vežėjams tapo aiškiau, galimų klaidų tikimybė teikiant paraiškas sumažės. Džiugu, kad projektuose ketina dalyvauti tiek didelės, tiek ir regionų keleivinio transporto įmonės“, – pabrėžė LKVA prezidentas Gintaras Nakutis.

Kvietimą priemonei „Viešojo transporto priemonių parko atnaujinimas ir (ar) plėtra, skatinant naudoti elektra, biometanu, suslėgtomis gamtinėmis dujomis, suskystintomis gamtinėmis dujomis varomas transporto priemones“ galima rasti čia

Priemonei „Transporto priemonių, naudojančių elektrą, suslėgtąsias gamtines dujas, suskystintąsias gamtines dujas, biometaną, vandenilį, įsigijimas ir joms reikalingos infrastruktūros sukūrimas ir (ar) plėtra, užtikrinant bazinį sukurtos infrastruktūros vartotoją“ čia

Lina Jakubauskienė

Autorės nuotrauka