Kiekvienais metais rugsėjo 22-ąją dieną Europos Sąjungoje ir pasaulyje minima „Diena be automobilio“. Atsiliepdamos į Susisiekimo ministerijos kvietimą, nemažai šalies savivaldybių suteiks galimybę miestų gyventojams nemokamai važiuoti miesto viešuoju transportu arba populiariais užmiesčio maršrutais.

„Dėmesys tvariam transportui kasmet vis didėja. Miestų savivaldybės deda dideles pastangas atnaujinti viešojo transporto parkus, plečiama infrastruktūra dviratininkams, riedutininkams, e-paspirtukų vairuotojams, todėl keliauti naudojantis alternatyviomis priemonėmis tampa vis paprasčiau. Kviečiu visus atrasti tinkamiausią keliavimo būdą, rinktis aplinkai draugišką transporto priemonę ar viešojo transporto maršrutą ir praleisti dieną be automobilio“, – sako susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Minint „Dieną be automobilio“, šiemet nemažai šalies savivaldybių suteiks galimybę gyventojams nemokamai važiuoti viešojo transporto maršrutais. Pavyzdžiui, Vilniaus ir Kauno miestuose už keliavimą nereikės mokėti rugsėjo 22-ąją dieną, Klaipėdos miesto viešasis transportas keleivius nemokamai veš rugsėjo 20 dieną. Prie šios iniciatyvos jungiasi ir daug mažesnių miestų, tokių kaip Biržai, Tauragė, Marijampolė, Kaišiadorys, Mažeikiai, Utena, Trakai, Birštonas. Visuose šiuose miestuose gyventojai ir miestų svečiai viešuoju transportu rugsėjo 20 ar rugsėjo 22 dieną galės keliauti nemokėdami už keleivio bilietą.

Miestų viešojo transporto kokybė palaipsniui gerėja – naujų ekologiškų transporto priemonių savivaldybės įsigyja pasinaudodamos Europos Sąjungos fondų investicijomis. Klaipėdos miestas įsigijo 18 žemagrindžių, suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomų autobusų, iš jų 8 standartinius ir 10 prailgintų. Panevėžy metų pabaigoje laukiama 12 ekologiškų, suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomų autobusų. Nauji troleibusai ir autobusai jau nuo šių metų pradžios atnaujino Vilniaus ir Šiaulių viešojo transporto parkus. Vilniuje įsigytas 41 naujas troleibusas, Šiauliuose – 12 suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomų autobusų. Sostinės troleibusų salonuose įdiegtas Wi-Fi belaidis ryšys, įrengtomis USB jungtimis galima įkrauti išmaniuosius įrenginius. Kaune netrukus pradės važinėti daugiau kaip 20 naujų troleibusų.

Mažesnių miestų gyventojų taip pat lauks pramogos, skirtos „Dienai be automobilio“ paminėti.  Švietėjiškas akcijas ketinama rengti Akmenės mieste, Plungė „Dieną be automobilio“ minės kviesdama žingsniuoti ir skaičiuoti žingsnius, Širvintos rengs įvairių sporto šakų varžybas ir edukacinius žygius. Druskininkai skatins visus šią dieną automobilį palikti poilsiui, alytiškiai kviečiami į pėsčiųjų žygį, birštoniečiai varžysis, kas per dieną nueis daugiausiai žingsnių. Įvairios veiklos ir iniciatyvos, skirtos „Dienai be automobilio“, bus organizuojamos ir kituose miestuose bei miesteliuose. Visi gyventojai kviečiami būti aktyviais ir išbandyti alternatyvias, aplinkai draugiškas transporto priemones.

Kelionės dviračiais, paspirtukais, riedučiais ar kitomis alternatyviomis priemonėmis tampa vis patogesnės dėl miestuose ir miesteliuose įrengiamų dviračių takų, kuriuos savivaldybės tiesia ar rekonstruoja pasinaudodamos Europos Sąjungos lėšomis.

„Diena be automobilio“ užbaigia tradicinę, visoje Europoje bei pasaulyje vykstančią „Europos judumo savaitę“, kuri šiais metais skiriama pėstiesiems ir dviratininkams. Siekiama atkreipti dėmesį į vaikščiojimo ir važinėjimo dviračiu teikiamą naudą gamtai ir žmonių sveikatai, taip pat į pėsčiųjų ir dviratininkų saugumą kelyje. Visą savaitę žmonės skatinami rinktis ekologiškas ir aplinkai draugiškas transporto priemones.

Susisiekimo ministerijos informacija

Linos Jakubauskienės nuotrauka