Pasibaigus Europos judumo savaitei (rugsėjo 16–22 d.), Aplinkos ministerija, kaip šios kampanijos Lietuvoje koordinatorė, apibendrino rezultatus ir tradiciškai išrinko pačius judriausius šalyje. Nugalėtojams atiteks aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos padėkos ir specialūs prizai.

Šioje tradicinėje tarptautinėje miestų akcijoje, kuria siekiama diegti ir populiarinti „žaliąsiasׅ“ susisiekimo priemones, dalyvavo, kaip ir pernai, visos 60 šalies savivaldybių.

Judriausios savivaldybės vardą šiemet pelnė Joniškis. Čia per Europos judumo savaitę poilsio zonoje pasodinta daugiau kaip šimtas medelių, gyventojai galėjo paženklinti savo transporto priemones nuo vagysčių apsaugoti, vyko sveikatingumo žygis dviračiais, sporto varžybos, turnyrai, mankštos, koncertas „Pajudam!“, viktorina „Judumas – be jokios taršos“, sportiškiausio rajono dviratininko ir ėjiko rinkimai ir daug kitų renginių. Dieną be automobilio, rugsėjo 22-ąją, miesto gyventojai ir svečiai galėjo nemokamai važiuoti viešuoju transportu.

Judriausia mokymo įstaiga pripažinta Pasvalio r. Petro Vileišio gimnazija. Jos bendruomenės nariai fiksavo savo nueitus žingsnius, moksleiviai dalyvavo projektiniame darbe „Judumas – be jokios taršos!”, sporto varžybose, šiaurietiško ėjimo pamokose ir kt.

Judriausia ikimokyklinio ugdymo įstaiga išrinktas Šiaulių r. Kuršėnų lopšelis-darželis „Nykštukas“. Jis bus apdovanotas už ekologišką vaikų švietimą apie aplinkai draugiškas transporto priemones, edukacinius užsiėmimus skatinant daugiau judėti ir pažinti aplinką, keliavimą į darželį „žaliosiomis“ susisiekimo priemonėmis.

Judriausia valstybės institucija jau antrą kartą tapo Susisiekimo ministerija. Jos darbuotojai, prisijungę prie žingsniavimo iššūkio, per savaitę drauge nuėjo 2 901 673 žingsnius (apie 1994 km), organizavo viktoriną apie darnų judumą ir ekologišką transportą, surengė šiai temai skirtą viešinimo kampaniją ir kt.

Judriausia įmone antrą kartą išrinkta SĮ „Susisiekimo paslaugos“. Ši įstaiga savo judumo programą  pradeda dar sausį. Rengiami žygiai, maratonai, ėjimo varžybos. Per Europos judumo savaitę organizuotą renginį „JUDUvitaminas“ jo dalyviai galėjo ne tik sužinoti saugaus paspirtukų vairavimo taisykles, bet ir juos išbandyti.

Judriausiu dviratininku trečius metus iš eilės pripažintas iš Skuodo r. kilęs Adomas Stoncelis, per kampanijos savaitę numynęs beveik 665 km.

Judriausiu pėsčiuoju antrus metus iš eilės išrinktas širvintiškis Stasys Kiškiūnas, per savaitę nužingsniavęs beveik 158 km.

Aplinkos ministerijos informacija

eBus.lt nuotrauka