Gruodžio 14-ąją Lietuvos keleivių vežimo asociacijos nariai virtualiai susitiko su Latvijos keleivių vežėjų asociacijos atstovais. Kaimynai pristatė sudėtingą verslo padėtį savo šalyje, skatino Lietuvos keleivių vežėjus siekti, kad panaši situacija nepasikartotų ir mūsų krašte.

LKVA prezidentas Gintaras Nakutis pristatė latviams asociaciją, trumpą jos istoriją, pirmuosius ir vėliau prisijungusius narius. Priminė, jog anksčiau daugelį metų dauguma keleivinio transporto įmonių buvo asociacijos „Linava“ nariais, vėliau dalis įmonių atsiskyrė ir įkūrė tik keleivių vežėjams atstovaujančią asociaciją.

Latvijos keleivių vežėjų asociacijos vadovas Ivo Ošeneks pasakojo, jog jų asociacija įkurta dar 1993 m., jos nariai – tiek reguliariais, tiek užsakomaisiais reisais vežantys keleivių vežėjai, autobusų stotis valdančios įmonės bei vienas viešojo transporto operatorius. „Mūsų nariais tampa keleivių vežimu bei jų aptarnavimu besiverčiančios įmonės. Gaila, bet asociacijos narių mažėja: iš pradžių jų buvo 30, dabar liko 27. Iš mūsų narių pasitraukė keleivių vežėjai geležinkeliu, taip pat – mažesnės įmonės, kurios nebesiverčia mūsų verslu. Dabar mūsų nariai – tik keleivių vežėjai autobusais, įmonių apyvarta – 250 mln. eurų per metus, jose dirba apie 9 tūkst. darbuotojų. Didžiausia asociacijos narė – įmonė „Rigas satiksme“, – sakė I. Ošeneks.

Daugiau apie susitikime išsakytas problemas, apie situaciją Latvijoje skaitykite tik eBus.lt.

Lina Jakubauskienė

Autorės nuotrauka