Nors įmonės veiklos jubiliejus pasitinkamas nelinksmomis aplinkybėmis – tebesitęsiant pandemijai, vykstant karui Ukrainoje, smagu prisiminti įmonės nueitą kelią, jos darbuotojų kolektyvo įgyvendintus sumanymus, nuveiktus darbus.

🔸 Viena didžiausių regiono įmonių
„Mažeikių autobusų parkas“ šiuo metu pozicionuojamas kaip viena didžiausių ir stipriausių keleivinio transporto paslaugų bendrovių Šiaurės vakarų Lietuvoje.
Įmonė teikia ne tik vietinio, tolimojo susisiekimo paslaugas reguliariais maršrutais, bet ir veža savo klientus užsakomaisiais reisais Lietuvoje bei Europoje.
„Vienas iš pagrindinių dalykų, kai pradėjau dirbti, buvo kolektyvo suvaldymas, subalansavimas. Tu gali būti prezidentu, direktoriumi ar dar kuo nors, bet nieko nenuveiksi be kolektyvo, be žmonių.
Kalbamės, išdiskutuojame, ką turėtume padaryti norėdami pasiekti vienokių ar kitokių tikslų. Kažkokių stulbinančių dalykų nepasiekėme. Įmonės veikla tapo pelninga, nes tiesiog kantriai, susitelkę, žingsnis po žingsnio ėjome į priekį“, – apie savo darbo eigą kalbėjo Mažeikių autobusų parko direktorius Arvydas Šemeta.
🔸 Truputis istorijos
Įmonės įkūrimo užuomazgos buvo 1992 metų vasario 18 d., kai, vykdant Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą, reorganizuota buvusi Mažeikių valstybinė autotransporto įmonė (ATĮ). Nuo ATĮ buvo atskirtas jai priklausęs autobusų parkas ir įsteigtas Mažeikių valstybinis autobusų parkas.
Naujoji įmonė buvo savarankiška, keleivių vežimo autobusais veiklą pradėjo lygiai prieš trisdešimt metų, balandžio 1 d. Mažeikių rajono valdytojo išleistu potvarkiu pirmuoju Mažeikių valstybinio autobusų parko direktoriumi buvo patvirtintas Juozas Kelmelis.
Vėliau, 2003 metų rugpjūčio 8 d., bendrovė buvo perregistruota į UAB „Mažeikių autobusų parkas“. Nuo 2012 m. gegužės 2 d. bendrovės direktoriumi dirba A. Šemeta.
🔸 Kokybė, saugumas, lojalumas
Šiuo metu „Mažeikių autobusų parke“ – 95 darbuotojai. Net 25 proc. jų yra įmonės senbuviai – dirbantys ilgiau nei 25 metus.
„Įmonė išlaikė maršrutus, visada siekia keleivių pervežimo kokybės. Kiek leidžia galimybės, įsigyjame naujų autobusų, atitinkančių šiandien įvairių institucijų keleivių vežėjams taikomus reikalavimus. Stengiamės atitikti ir keleivių lūkesčius, kad jiems būtų patogu keliauti. Kalbant apie autobusų parko techninę būklę, esame žengę didelį žingsnį į priekį. O, kita vertus, kaip kitaip: norint išsilaikyti rinkoje, privalai investuoti, privalai saugiai, greitai ir patogiai klientus nuvežti ten, kuri jiems reikia nuvykti“, – akcentuoja įmonės direktorius A. Šemeta.
Bendrovė „Mažeikių autobusų parkas“, šiuo metu eksploatuojanti 60 autobusų, yra Lietuvos keleivių vežimo asociacijos narė. Narystė asociacijoje suteikia galimybę operatyviai sužinoti naujausią su sektoriumi susijusią informaciją.
🔸 Aplankytos dvi dešimtys šalių
Įmonė teikia reguliarias keleivių pervežimo paslaugas Mažeikių mieste, priemiestyje bei tarpmiestiniais maršrutais. Bendrovės autobusai važiuoja 4 miesto, 26 priemiesčio ir 10 tarpmiestinių maršrutų. Skaičiuojama, kad minėtais maršrutais kasmet pervežama apie 1 mln. keleivių ir pravažiuojama apie 2,9 mln. kilometrų.
Beje, per visą bendrovės gyvavimo laiką jos autobusai aplankė daugybę šalių: Latviją, Estiją, Suomiją, Švediją, Rusiją, Baltarusiją, Lenkiją, Vokietiją, Belgiją, Olandiją, Prancūziją, Šveicariją, Austriją, Kroatiją, Italiją, Vengriją, Slovakiją, Čekiją, Slovėniją.
Įmonė atlieka ir specialiuosius pervežimus. Didžiausias klientas – naftos perdirbimo bendrovė „ORLEN Lietuva“. Jau dešimtmetį Mažeikių autobusų parko vairuotojai kasdien į darbą įvairiomis pamainomis veža daugiau nei 600 šios bendrovės darbuotojų.
🔸 Ne tik pervežimas, bet ir kitos veiklos
Be pagrindinės veiklos – keleivių pervežimo reguliariais reisais, UAB „Mažeikių autobusų parkas“ užsiima papildoma veikla: nuomoja autobusus kelionėms, ekskursijoms, gabena siuntas autobusais, nuomoja reklamos plotus ant jų.
Beje, įmonės darbuotojai, norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į pėsčiųjų saugumą keliuose, kasmet rudenį vykdo nemokamų atšvaitų dalijimo akciją. Į Mažeikių autobusų stotį atvykstantiems bei išvykstantiems keleiviams, rajono ugdymo įstaigas lankantiems vaikams dalijami atšvaitai, su jais kalbamasi apie tai, kaip svarbu tamsiuoju paros metu būti matomais.
Šiuo metu įmonė prisideda ir prie karo draskomos Ukrainos. Įmonės autobusas važiavo prie Lenkijos-Ukrainos sienos ir juo į Lietuvą buvo parvežta 50 ukrainiečių. Mažeikių rajone apsigyvenę ukrainiečiai bendrovės transportu pavežami į registracijos centrą, savaitę po registracijos Lietuvoje jie nemokamai vežami įmonės tarpmiesčio maršrutais. Be to, šiuo metu yra paruoštas autobusiukas, kurį autobusų parkas atiduos Sumų miestui Ukrainoje.
🔸 Galimybė važiuoti nemokamai
Mažeikių keleivių pervežimo įmonė yra vienintelė Lietuvoje, kuri moksleiviams, jos tarpmiestiniais autobusais keliaujantiems savaitgaliais bei moksleivių atostogų metu, taiko 40 proc. nuolaidą bilietams.
Rugpjūtį bus metai, kai Mažeikių rajono savivaldybės tarybos sprendimu visi keleiviai miesto ir priemiesčio maršrutais važiuoja nemokamai. Toks sprendimas buvo priimtas siekiant paskatinti gyventojus rinktis viešąjį transportą.
Optimizuojant miesto viešąjį transportą bei atsižvelgus į gyventojų poreikius, nuo kovo 1 d. buvo atidarytas naujas miesto maršrutas Nr. 3. Tikimasi, kad jis padės pritraukti dar daugiau keleivių, padidins ir pagerins susisiekimą mieste ir rajone.
🔸 Planus sugriovė pandemija
Visos Lietuvos keleivių pervežimo bendrovės, o ne išimtis ir „Mažeikių autobusų parkas“, patyrė didžiulį ekonominį nuosmukį. Esant ekstremaliai situacijai ir karantinui buvo stabdyta daug tarpmiestinių, priemiesčio maršrutų, buvo apribotas važiavimas ir miesto maršrutais. Visiškai nutrūko autobusų nuomos veikla. Teko apriboti autobusų stoties darbo laiką. Didžioji dalis darbuotojų ilgą laiką buvo prastovoje.
🔸 Jubiliejus nukeltas geresniems laikams
Nors 30-asis įmonės gimtadienis yra neeilinė proga, tačiau jis pasitinkamas ne itin linksmomis aplinkybėmis ir nuotaikomis – tebesitęsiant pandemijai, Ukrainoje vykstant karui. Todėl, esant tokioms aplinkybėms, jubiliejaus paminėjimo šventės nebus.
Vis tik, įmonės vadovo teigimu, norisi pagerbti įmonėje ketvirtį amžiaus ir daugiau dirbančius žmones ir jiems padėkoti. Todėl įmonės jubiliejaus paminėjimas yra atidėtas geresniems laikams.
„Ačiū kolektyvui už supratingumą, kantrybę. Norisi pasakyti, kad, dirbant drauge, vieniems į kitus įsiklausant, suprantant, galima pasiekti rezultatų. Didžiuojuosi ir džiaugiuosi supratingais, geranoriškais, atsakingais, rūpestingais, patikimais įmonės darbuotojais“, – apibendrino įmonės direktorius.