Rugpjūčio 18 d. Lietuvos keleivių vežimo asociacijai priklausančių įmonių atstovai lankėsi netoli sostinės įsikūrusioje įmonėje „Forveda“, kuri verčiasi krovininių mikroautobusų perdarymu į keleivinius.

„Forvedos“ generalinė direktorė Valentina Guseinova pasveikino atvykusius šalies keleivių vežėjus, padėkojo už apsilankymą.

Įmonės komercijos direktorius Artūras Liudkevičius pristatė keleivių vežėjams „Forveda“ istoriją, joje gaminamą produkciją, unikalų gamybos valdymo principą, kur kiekvienas darbuotojas gali atlikti po keletą operacijų pagal jo turimą kompetenciją, taip pat pačių sukurtą ir ketverius metus tobulintą išmaniąją sistemą, kur visą gamybos procesą galima stebėti realiu laiku. Sistema paskirsto užduotis darbuotojams, autobusui nereikia judėti konvejeriu viena linija. Tokiu būdu gamybos procesas yra sklandesnis, pritrūkus detalių, nereikia stabdyti autobuso surinkimo proceso, galima imtis kitų darbų, taip pat vienu metu gaminti skirtingos komplektacijos bei paskirties mikroautobusus.

Direktoriaus pavaduotojas gamybai Donaldas Soraka kalbėjo apie „Forveda“ gaminamų mikroautobusų technines savybes, priminė, jog „Forveda“ viena pirmųjų Europoje 2017  atliko JT EEK R66 apvirtimo testą, skirtą „Iveco Daily 5,6T“, priminė, jog, perdarant mikroautobusus, nenaudojama suvirinimo technologija, tik klijavimas bei kniedijimas – tokiu būdu transporto priemonės konstrukcija tampa patvaresnė, geriau tinka važiuoti prastais keliais.

Išklausę pristatymus, keleivių vežėjai apžiūrėjo gamybos patalpas, iš arti – Izraelio rinkai pagamintą turistinį mikroautobusą. Gamintojai atsakė į svečiams kilusius klausimus.

Keleivių vežėjų teigimu, apsilankymas gamykloje buvo labai naudingas. „Puiku, kad Lietuvoje yra įmonių, gaminančių pasaulinio lygio produkciją. Tai, kad „Forveda“ mikroautobusus perka skandinavai, kitos Europos šalys, skiriančios itin daug dėmesio kokybei, įrodo, jog įmonėje perdarytos transporto priemonės yra patikimos, atitinka aukščiausius europinius standartus“, – sakė Marijampolės autobusų parko direktorė Dalytė Venčkauskienė.

Pasak bendrovės „Kauno autobusai“ generalinio direktoriaus Mindaugo Grigelio, džiugu tai, kad „Forveda“ gamintojai ketina pristatyti ir miesto bei priemiesčio vežimams skirtus mikroautobusus, svarsto apie galimybę diegti vidutinės klasės autobusų gamybą. „Buvo įdomu susipažinti su gamybos procesu, kuris organizuojamas labai originaliai. Gerai ir tai, kad „Forveda“, bendradarbiaudama su dar viena Lietuvos įmone – „Elinta“, jau pristato ir elektrinius autobusus, kurie ypač aktualūs dabar, Lietuvai žengiant Žaliojo kurso keliu“, – teigė M. Grigelis.

LKVA prezidentas Gintaras Nakutis pasidžiaugė užsimezgusiu bendradarbiavimu: „Gamintojai pasidalijo su mumis gamybos patirtimi, mes savo ruožtu išsakėme vežėjų poreikius. Tikimės, kad mūsų ryšys nenutrūks ir bus naudingas tiek gamintojams, tiek ir keleivių vežėjams“.

Plačiau apie „Forveda“ gamybos patirtį, perdaromų mikroautobusų gamą galima pasiskaityti čia

Lina Jakubauskienė

Autorės nuotrauka